Slimmer en duurzamer je kleding kopen, zo pak je dat aan!

Nieuws

Heb jij wel eens echt kritisch naar je kledingkast gekeken voordat je weer een nieuw kledingstuk koopt? Of laat jij vooral de sales en uitverkoop bepalen wanneer je garderobe toe is aan een nieuw item? Als dat laatste op jouw van toepassing is, dan is de kans groot dat jouw kledingkast inmiddels uitpuilt met kleding die je waarschijnlijk niet tot nauwelijks hebt gedragen. Misschien dat aan sommige kledingstukken zelfs nog wel het prijskaartje zit omdat het nog wilde terugbrengen aangezien het toch niet helemaal jouw stijl of maat bleek te zijn achteraf gezien. Dat moet en kan veel beter!

Waarom?

Slimmer en duurzamer kleding inkopen is niet alleen goed voor je eigen portemonnee maar ook nog eens voor het milieu. Veel kleding wordt op dit moment nog op een oneerlijke manier geproduceerd. Het heeft niet alleen veel invloed op het milieu maar ook de mensen die de kleding produceren worden zwaar onderbetaald. Doordat kleding keer op keer gekocht blijft worden gaat deze productie gewoon door zonder enige verandering. Gelukkig kunnen wij daar als consument iets aan doen namelijk slimmer en duurzamer je kleding inkopen. Op deze manier help jij ook een handje mee aan een duurzamere wereld en bespaar je op lange termijn ook nog eens een hoop uit.

Hoe?

Maar dan de grote vraag, hoe pak je dat aan? Kies in eerste instantie voor kwaliteit boven kwantiteit. Dit wil zeggen dat je winkels zoals de Primark beter kan vermijden. Ja, ze hebben hier (soms) leuke items die vooral erg goedkoop zijn maar zeg nou zelf hoe lang doe je nu echt met deze kleding? Vaak is de pasvorm niet zoals het moet zijn, voelt het materiaal niet fijn aan of is het zo versleten. Hierdoor koop je misschien wel iedere maand een nieuw shirt terwijl je met een shirt van een kwalitatief goed merk zoals Airforce wel een jaar of zelfs langer kan doen. Voor een shirt bij Airforce betaal je misschien één keer 60 euro wat op korte termijn veel geld lijkt maar als je iedere maand een shirt koop van 10 euro ben je twee keer zoveel kwijt. Daarnaast investeren deze merken ook steeds meer in duurzaam ondernemen. Doordat ze zo bekend zijn hebben ze ook een naam hoog te houden. Dat doen ze door met de tijd mee te gaan en de tijd waar we nu in leven, daar hoort ook duurzaam ondernemen bij. Nog een handige tips is om te kiezen voor tijdloze designs. Dit zijn designs die je ieder seizoen kan dragen. Het zijn basics in je garderobe waar je eigenlijk iedere kant mee op kunt. Ook hierdoor zul je veel minder snel geneigd zijn om iets nieuws te kopen. Kledingstukken van Black Bananas zijn bijvoorbeeld een mooi voorbeeld van. En last but not least, kijk voordat je gaat kopen. Kijk eerst eens in je kledingkast wat je echt nodig hebt. Maak voor jezelf daarnaast ook de regel: één kledingstuk erin, één kledingstuk eruit. Op deze manier ben je, je ook meteen een stuk bewuster van wat je wel en niet wil dragen.

Geef een reactie