CAT7 plaats

CAT7 paradijselijk internet

Nieuws

CAT7 is een van de vele categorieën netwerkkabels. Met een netwerkkabel kan je jezelf voorzien van internet. Er zijn ook nog andere ‘CAT’s’ ofwel, categorieën netwerkkabels. In deze blog wordt uitgelegd wanneer je spreekt van een goede CAT7 kabel en zo kun je er zelf één aanschaffen.

CAT7 vs. andere CAT’s

Netwerkkabels zijn al sinds de jaren 90 in gebruik. De eerste variant was de CAT5 kabel. De CAT5 kabel was voor die tijd een hele vernieuwing, want je kon nu ook thuisnetwerken voorzien van internet. In 2001 viel alleen het doek voor de CAT5 kabel. Er waren vernieuwingen gedaan en de CAT5 kabel was voorbijgestreefd door de CAT5e kabel. Sinds 2001 is de CAT5 kabel uit de winkels en productie gehaald, omdat de vernieuwingen zodanig groot waren dat er geen toekomst meer was voor de CAT5 kabel. CAT5e was dus de nieuwe netwerkkabel voor bij mensen thuis en in kantoorpanden. Tegenwoordig zijn er nog meer vernieuwingen al doorgevoerd. Zo heb je ook CAT6, CAT6a en CAT7 kabels. Tussen de kabels zitten eigenlijk niet heel veel verschillen.

Ten eerste kan de afschermingsvorm verschillen, maar dat kan per categorie ook al verschillen. Je kunt namelijk unshielded twisted pair (UTP), shielded twisted pair (STP) en foiled shielded twisted pair (F/STP) tegenkomen. Kortgezegd zijn de UTP kabels niet voorzien van een extra afschermingsvorm tegen signaalverlies, maar shielded wel, namelijk een shield per aderpaar en de F/STP kabel heeft hieromheen nog eens een folie. Bij CAT5e, CAT6 en CAT6a kunnen alle drie de afschermingsvormen voorkomen. Bij CAT7 kunnen ze niet alle drie voorkomen. CAT7 moet namelijk volgens de norm minimaal een extra afscherming hebben, STP of F/STP. Als je een CAT7 kabel tegenkomt die ‘UTP’ is, weet jij nu beter. Deze kunnen nooit UTP zijn.

Het tweede en laatste verschil zit hem in de snelheid die gehaald kan worden. CAT5e kan een snelheid halen van 100Mhz en CAT6 al sneller, tot 250Mhz. Vervolgens gaan de snelheden hard omhoog, maar ook de prijs. CAT6a kan namelijk snelheden tot 500Mhz halen en CAT7 tot wel 1000Mhz.

Een goede CAT7 kabel, wat is dat?

Deze vraagt hangt af van verschillende dingen en daarom lastig te beantwoorden.

Geef een reactie