blokhut

Waarop letten bij de aanschaf van een blokhut!?

Nieuws

Eenmaal de tuinmicro heeft toegeslagen verzamel je als tuinliefhebber snel en veel verschillende werktuigen. Grasmachine, spades, tuinslangen, kruiwagen, … Waar moet je met al die spullen? Een tuinhuis of blokhut is wellicht een beter alternatief dan je garage vol te stouwen met al deze “rommel”.

Door al het tuinmateriaal in blokhutten te bewaren, blijft alles droog en vaak ook vorstvrij waardoor ze in topconditie blijven. Bovendien heb je het juiste werktuig altijd en onmiddellijk beschikbaar waar je het maar nodig hebt.

Omdat een blokhut al snel wat ruimte inneemt, bepaalt het model al snel het algemene beeld van de tuin. Daarom is het handig om even op voorhand een overzicht te krijgen van de modellen, vormen, groottes en materialen. Er zijn verschillende producenten, catalogi en websites te vinden die je een compleet beeld kunnen geven.

Welke blokhut moet ik kiezen?

Wellicht maak je best eerst een keuze uit volgende drie opties:
1. Ben je zelf handig en heb je de middelen om zelf een blokhut op te bouwen?
2. Wil je toch een blokhut op maat of gebouwd met jouw specifieke wensen?
Kies je voor een snelle en gemakkelijkere oplossing en ga je voor een kant-en-klaar model of bouwpakket?

De meest voldoening haal je uiteraard wanneer je zelf een blokhut kan ontwerpen en bouwen. Dit model zal jouw tuin uniek maken, iets waar je terecht fier mag op zijn. Tuinhuizen op maat laten maken zal mogelijks resulteren in betere kwaliteit, maar wellicht is het kostenplaatje hiervan ook hoger. Het spaart je wel veel tijd uit, want van ontwerp tot plaatsing zal alles voor je gedaan worden.
Een bouwpakket zal voor de meeste een betaalbare en goede oplossing zijn.

Opgelet, blokhutten zijn geen tuinhuizen:
Beide termen worden vaak verkeerdelijk gebruikt. Kenmerkend voor blokhutten zijn de constructies waarbij de wandbalken haaks over elkaar uitsteken. Een tuinhuis wordt gebouwd rond een dragende structuur.

De blokhut die bij mij aansluit

Blokhutten zijn beschikbaar in verschillende houtsoorten en houtdiktes. Bij alle modellen krijg je de keuze tussen een houtbehandeling of in natuurhout.
De instapmodellen beginnen bij wanddiktes van 12 tot 14 mm en zijn vaak enkel en alleen uit dennenhout gemaakt omwille van de uiteindelijke kostprijs. Bij deze blokhutten is het aangeraden om voor een houtbehandeling te kiezen zoals impregnatie, een behandeling met beits of geschilderd.
Een tweede courante dikte is 28 mm. Deze zijn al een stuk zwaarder en hier is een afwijkende houtkeuze ook al mogelijk. Dennensoorten (douglas, vuren of grenen) zijn perfect mogelijk maar ook hardere houtsoorten zoals eik is een optie. Dennenhout vraagt ook nog een basisbehandeling, terwijl blokhutten van onbehandelde eik al snel 20 jaar meegaan.
De echte robuuste modellen zijn gemaakt uit dikkere planken of balken van minstens 40 mm. Vaak zie je overlangs gezaagde palen in de wanden. Dit zijn de typische blokhutten uit het Noorden. Deze modellen zijn onverwoestbaar, vorstvrij en geven een unieke uitstraling aan jouw tuin.

Geef een reactie