decoupeerzaag

Een decoupeerzaag: wat is dat nou eigenlijk?

Nieuws

Wat een zaag is, weet inmiddels iedereen wel. Maar wat nog niet iedereen weet, is wat een decoupeerzaag is. Een decoupeerzaag is een figuurzaag waarmee je gemakkelijk vrije vormen kan zagen. Dit is natuurlijk onwijs handig als je verschillende figuren of lijnen in het hout wil zagen en dit niet lukt met een gewone zaag. Ook kun je met een decoupeerzaag makkelijk bochten maken. Daar heb je dan wel de juiste zaagbladen voor nodig. Welke er zijn en hoe ze werken lees je hier!

Gefreesd zaagblad

Een gefreesd zaagblad voor een decoupeerzaag gebruik je als je gebruik maakt van grof zaagwerk in zachte tot middelmatige materialen. Dit zaagblad heeft een lange levensduur, wat heel goed is voor de decoupeerzaag natuurlijk. De decoupeerzaag kan met dit zaagblad materialen tot wel 4 mm dik aan, mits je gebruik maakt van een zaagblad met gefreesde en gegolfde tanden. Is het materiaal dikker dan 4 mm? Gebruik dan een gefreesd zaagblad met gezette tanden voor je decoupeerzaag!

Geslepen zaagblad

Ook zijn er de zogenaamde geslepen zaagbladen. Deze komt in de variant geslepen met gezette tanden en dit zaagblad gebruik je voor je decoupeerzaag als je nauwkeurig en zuiver wil zagen in zachte tot middelharde materialen. De levensduur van het geslepen blad is echter minder lang dan die van het gefreesde zaagblad.

Een aantal tips voor de het decouperen

Als je eenmaal het juiste zaagblad voor je decoupeerzaag hebt gevonden zijn er nog een aantal dingen om in het achterhoofd te houden bij het decouperen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat er ten alle tijden 3 tanden van het zaagblad van je decoupeerzaag in het materiaal zitten.

Daarnaast is het bij dun materiaal handig om te kiezen voor een kort blad met korte tandafstanden in je decoupeerzaag. Zaag je bijvoorbeeld balken of ander dik materiaal? Kies dan juist voor een lang blad met een grote tandafstand in de decoupeerzaag. Op deze manier wordt het zagen makkelijker en gaat het materiaal niet kapot. Ook blijft de kwaliteit en levensduur van de decoupeerzaag zo het beste in stand. Ook is de richting van de tand van belang: er zijn tanden die naar boven zijn gericht, naar beneden zijn gericht of tanden die juist recht omhoog staan. Afhankelijk van de vorm die je met de decoupeerzaag wil zagen, kies je de richting van de tanden. Verder is het handig om te weten dat voor het zagen van smalle bochten een zaagblad die smal is het beste werkt voor de decoupeerzaag. Mocht je een decoupeerzaag aan willen schaffen, dan is de Makita decoupeerzaag en de Festool decoupeerzaag een aanraader!

Geef een reactie