Heb jij last van eczeem? Hier lees je tips!

Nieuws

Veel mensen hebben last van eczeem. Dit is een aandoening aan de huid die overigens niet besmettelijk is. Wel wordt eczeem als zeer vervelend ervaren. Wanneer je eczeem hebt, raakt je huid als het ware ontstoken. Je hebt verschillende soorten eczeem die allemaal nét iets andere klachten veroorzaken. Veelvoorkomende klachten zijn; jeuk, een branderig gevoel, grote neiging tot krabben en rode, schilferige plekken. Andere symptomen die erbij kunnen horen zijn met vocht gevulde blaasjes, infecties, blaren en pigmentveranderingen. Mensen met eczeem hebben vaak ook last van een droge huid.

Heb jij last van eczeem en wil je weten wat je kunt doen om je eczeem te verminderen of zelfs te laten verdwijnen? Lees dan deze blogpost vol met informatie!

Hoe behandel je eczeem?

Wanneer je af en toe een plekje eczeem hebt, kun je het beste een eczeemzalf aanschaffen. Deze zijn verkrijgbaar met én zonder recept. Vaak heb je voor de zwaardere zalven een recept nodig. Wanneer je enkele kleinere plekjes hebt, is een milde zalf van de drogist vaak toereikend genoeg om het eczeem te verminderen. Kijk bijvoorbeeld naar een zalf van het merk bepanthen.

In jouw eczeem erger of kom je niet van je probleem af met een milde zalf? Dan is het slim om even langs de huisarts te gaan. Deze kan je sterkere zalven voorschrijven en soms is het ook raadzaam om aan medicatie te beginnen. Deze combinatie zorgt er in de meeste gevallen voor dat je eczeem sterk onderdrukt wordt en dat je er in een stuk mindere mate last van ervaart. Wanneer de huisarts ook niet goed weet wat hij of zij voor je kan doen, kun je naar een dermatoloog in het ziekenhuis worden toegestuurd. Deze kan kijken wat voor soort eczeem het precies betreft en of je eventueel naar een allergoloog moet. Soms is een onderliggende oorzaak de boosdoener van het eczeem. Zo kan het zijn dat je allergisch bent voor bepaald voedsel of andere stoffen.

Algemene tips die helpen

Er zijn ook zeer veel algemene tips om je eczeem te verminderen. De allereerste tip is, ga minder vaak in bad of douchen. En wanneer je doucht of in bad gaat, gebruik dan niet te warm water. Dit zorgt er namelijk voor dat je huid verder uitdroogt. Smeer je huid in met huidvriendelijk crèmes zonder parfum of andere schadelijke stoffen. Kijk bijvoorbeeld naar een huidvriendelijk merk zoals biodermal. Daarnaast moet je echt stoppen met krabben en zorg er ook voor dat je kleding je huid niet irriteert. Om de jeuk te verminderen, kun je je huid het beste koelen. En tot slot: Leef gezond! 

Geef een reactie