Hoe krijg je chlamydia?

Nieuws

Er zijn een hoop verschillende soa’s die je door het hebben van seksuele gemeenschap kunt oplopen. De meest voorkomende soa is tegenwoordig chlamydia. Eén van de redenen dat deze soa een stuk vaker voorkomt dan andere, is het feit dat deze soa voor een lange tijd amper symptomen veroorzaakt. Het zou dus zomaar kunnen dat je al maanden met een soa rondloopt zonder dat je er ook maar iets van hebt gemerkt. Hierdoor zul je het een stuk sneller doorgeven aan andere mensen dan bij andere soa’s.

 

Wat is chlamydia nu eigenlijk en hoe weet je of je het hebt? 

Chlamydia is een soa die is ontstaan dankzij de bacterie die ook wel de chlamydia trachomatis wordt genoemd. Je kunt deze bacterie eigenlijk alleen maar oplopen door het hebben van seks zonder een condoom te gebruiken. De bacterie zal gedurende de seks door je slijmvliezen naar binnen dringen op verschillende plekken. Zo kan het onder andere zo zijn dat dit door je keel, urinebuis, vagina of penis gebeurd. Ook kan de bacterie binnenkomen door je baarmoederhals of anus. Om erachter te komen of jij zelf chlamydia hebt opgelopen kun je een chlamydia test laten doen.

 

Waar kun je chlamydia aan herkennen en wat zijn de gevolgen?

Het krijgen van een soa, dus ook chlamydia, is erg vervelend. Wat het nog vervelender maakt, is het feit dat je bij het overdragen van de soa eigenlijk nooit iets merkt. Zeker bij chlamydia zijn er een hoop mensen die er zelfs helemaal niks van gaan merken. Zo zullen 50 procent van de mannen het niet doorhebben dat ze chlamydia hebben en bij vrouwen is dit zelfs 90 procent. Het probleem hiervan is dat de gevolgen ervan ook zonder dat je het merkt erg groot kunnen zijn. Bij vrouwen kan het oplopen van chlamydia bijvoorbeeld leiden tot onvruchtbaarheid. Als je altijd al droomt van het hebben van kinderen kan dit een erg grote tegenslag zijn. Daarnaast kun je ook chronische bekkenpijn gaan ervaren door de jaren heen.

 

Ook mannen lopen risico als ze geïnfecteerd zijn met onbehandelde chlamydia. Je kunt als man bijvoorbeeld ontstekingen krijgen in de zaadleiders, je prostaat of in je bijbal. Wanneer je dit niet op tijd behandelt loop je de kans op een levenslange pijn rond het geslachtsdeel. Daarnaast kan de chlamydia bacterie zich in je mond of keel nestelen. Als je het hebt overgebracht door orale seks kun je hier mogelijk infecties ervaren.

Geef een reactie