Stappenplan voor een uitvaart

Nieuws

Het liefst denken we niet al te lang na over het organiseren van een uitvaart. Niet als de uitvaart voor onszelf is maar ook zeker niet als de uitvaart voor een dierbare is. Toch komt er een moment dat we ermee bezig moeten. Dan kan het maar beter zo makkelijk mogelijk gemaakt worden. In deze blog heb ik een korte checklist opgesteld waar je aan kunt denken wanneer je een uitvaart organiseert. Lees je mee?

Van tevoren over nagedacht

Wanneer iemand op sterven ligt, is de kans groot dat deze al heeft nagedacht over zijn of haar uitvaart. Dan zullen er al het een en ander aan wensen zijn opgesteld. Bijvoorbeeld waar de persoon de uitvaart wil laten plaatsvinden: zoals een uitvaart Rotterdam bijvoorbeeld. Maar ook wanneer het einde nog niet concreet in zicht is, kan het prettig zijn om het een en ander op papier te zetten wat betreft laatste wensen wanneer het gaat om het afscheid. Op die manier hoeven nabestaanden niet te gokken en kunnen ze laatste wensen inwilligen.

Alles klaar gelegd

Helaas komt het vaak genoeg voor dat men wel zich moet voorbereiden op de dood. Bijvoorbeeld door een ziekte. In dat geval is het handig om in de laatste weken alvast het een en ander aan documenten klaar te hebben liggen. Op die manier hoeft men niet te lang bezig te zijn met de praktische kant van zaken en kunnen nabestaanden zo snel mogelijk beginnen met de organisatie en uiteraard met de rouw.

De wensen voor de dag zelf

Of je nu kiest voor een natuurbegraafplaats, Bilthoven uitvaartcentrum of iets totaal anders, er zijn tal van dingen die je kunt uitvoeren om de dag persoonlijker te maken. Uiteraard is het een tijd en een plek om samen te komen, gedag te zeggen en te rouwen. Maar het is ook een tijd en een plek om samen te komen en terug te denken aan alle mooie momenten die jullie samen met de overleden dierbare hebben beleefd.

Na het afscheid

Eerder noemde ik de rouw al even. In de tijd van het overlijden van een dierbare moet er veel en snel georganiseerd worden en dat zorgt ervoor dat er weinig tijd lijkt om de emoties die erbij komen kijken te verwerken. Maar het is belangrijk dat, zodra er een moment is, deze tijd wel genomen wordt. Op die manier vindt je vrede met wat er gebeurd is, hoe moeilijk dat ook is.

Geef een reactie