tripod

Tripod: handig hulpmiddel voor natuurfotografie

Nieuws

Another day in paradise is voor mij een nieuwe dag in de natuur. Heerlijk de wandelschoenen aan en het groen in. Natuurlijk wel met mijn camera want ik wil al het moois wat ik tegenkom vastleggen. Zo kan ik er thuis nog van genieten. Omdat ik veel landschappen fotografeer en als het lukt ook de dieren die daar leven, is een tripod voor mij heel handig. Ik moet wel eerlijk zeggen dat het even heeft geduurd voor ik een tripod ook echt ging gebruiken. Het leek me zwaar en onhandig op mijn wandelingen. Maar nu zou ik niets anders meer willen want het resultaat is zoveel beter!

Tripod: wat is het eigenlijk?

Een tripod is een driepootstatief waarop je je camera kan vastzetten zodat je stabiele en niet bevende foto’s en video’s krijgt. Het is dus een handig hulpmiddel voor de fotograaf. Voor de verschillende soorten fotografie heb je ook verschillende tripods. Bijvoorbeeld voor landschapsfotografie, portretten, reisfotografie, sportfotografie. En natuurlijk video-opnames. Natuurlijk kun je meerdere tripods aanschaffen. Qua prijs is dat ook wel te doen, maar als je niet zoveel te besteden hebt, is het gewoon even een kwestie van bedenken wat je het liefst en het vaakst doet.

Dit moet je even testen

Belangrijker is dat je jouw driepootstatief makkelijk en licht kan bedienen. Daarom is het handig om bij aankoop van een tripod op de volgende zaken te letten. Voor mij was gewicht het belangrijkste. Ik ben niet de sterkste fotograaf die in de natuur rondloopt dus het statief moet zo licht mogelijk zijn. Vooral ook omdat ik toch graag een eind mag lopen. Dat brengt je automatisch dus bij materiaal keuze. Gelukkig worden de huidige statieven van licht materiaal gemaakt zoals aluminium en carbon. Check ook de belastbaarheid en de transportlengte. Het statief moet wel in de auto of op de fiets passen. En tot slot, zoals gezegd, waarvoor wil je hem gebruiken? Met deze informatie in je achterhoofd zoek je zo een handige tripod op.

En dan fotograferen maar

Heb je dan je statief en je camera dan kun je aan de slag. Voor mij is zo’n dag in de natuur echt een dag in het paradijs. Ik kom er tot rust en ik verbaas me elke keer weer over welke nieuwe dingen ik ontdek. En dat deel ik dan natuurlijk graag met andere liefhebbers op social media. Dan zie ik trouwens ook we dat ik nog veel moet leren qua fotografie, maar dat komt wel. Het begint met het juiste materiaal en dat heb ik inmiddels in huis!

Geef een reactie