Gamen

Verslaafd aan het paradijs van gamen

Nieuws

Escapisme: de psychologische neiging om de werkelijkheid te ontvluchten. Iedereen heeft wel een vorm van escapisme die hij of zij fijn vindt. Of het nou het lezen van een heerlijk boek is, een Netflix-serie kijken, lekker feesten, of videogames spelen. Escapisme is de ontsnapping uit de werkelijkheid, en een andere wereld in stappen. Het is ook zo begrijpelijk met het hebben van school, studie, werk, verplichtingen, huistaken, enzovoorts. Zelf ben ik weg van videogames voor dit gevoel. Je wordt volledig ondergedompeld in een fantasiewereld én je draait zelf aan de knoppen. Ik vond videogames zelfs zo interessant dat ik een deel van mijn studie eraan gewijd heb. Hier wil ik wat informatie over gamen met je delen, want de psychologie erachter is tof!

Immersie

Het belangrijkste woord bij videogames is immersie. Dat is een staat die je bereikt als je de wereld om je heen even helemaal vergeet. Transportatie is een andere term hiervoor. Mensen die transportatie bereiken zijn veel gelukkiger op dat moment, is uit onderzoek gebleken. Je bereikt deze staat het beste als het spel geloofwaardig is, met bijvoorbeeld goede graphics. Het is daarom niet gek dat mensen zo veel willen investeren in videokaarten van bijvoorbeeld Nvidia GeForce en anderen. Realistische games zijn helemaal het nu.

Game flow

Een soortgelijke term is game flow. Dat is wanneer het spel qua moeilijkheidsgraad precies op jouw sweet spot zit. Je wordt precies evenveel uitgedaagd als waar je behoefte aan hebt. Als je niet genoeg uitgedaagd zou worden (te makkelijk) zou je snel verveeld raken en stoppen met spelen. Als het spel te moeilijk is raak je gefrustreerd en wil je ook stoppen. Game flow zit daar precies tussenin. Spellen die op een dusdanige wijze te spelen zijn, zijn heel verslavend.

Verslaving

Over verslaving gesproken, tegenwoordig zijn wel steeds meer mensen verslaafd aan gamen. Zo erg zelfs dat het nu officieel is opgenomen als een verslaving waar je hulp voor nodig hebt. Voornamelijk mannen van rond de 30 raken steeds verslaafder. Ze wonen thuis bij hun ouders en spelen urenlang. Inmiddels begint er zich (ook al merk jij er nog niks van) een heus probleem te vormen. Sommige spellen maken van helemaal misbruik van deze mensen, bijvoorbeeld door elke dag mensen te belonen als ze inloggen. Het probleem hiermee is dat je je dopaminesysteem kapot maakt, omdat je elke dag al die dopamine binnenkrijgt van deze kleine beloningen. Een beetje escapisme is prima, maar verslaving? Nee!

Geef een reactie