Wat voor lamp is het beste voor je woonkamer?

Nieuws

Als je extra verlichting in je huiskamer nodig hebt zijn er een aantal opties. Het hangt er vanaf waar en waarvoor je licht nodig hebt. De onderstaande adviezen zijn daarop ingericht. 

Zithoek

Als je de zit of tv-hoek extra wil belichten zijn staande vloerlampen perfect. Deze kan je zonder poespas neerzetten. Dan hoef je niet in de weer met bedrading. Bovendien kan je gemakkelijk de lamp verplaatsen. Als je simpelweg wat meer licht wilt kan je gaan voor een simpele staande lamp. Deze geeft door de kap diffuus licht en is daarom minder fel. Als je meer ruimte hebt kan je ook een driepotige lamp nemen, die zijn vaak hipper en mooier afgewerkt.

Op de bank

Als je lekker bijgelicht wilt worden op de bank zijn er meer daarop gerichte vloerlampen die kunnen werken. Zo heb je booglampen (ook bekend als Arc of Bend) die je naast of achter de bank kan plaatsen. omdat ze uitsteken kan je deze precies boven de bank positioneren zodat je volop licht hebt. Hiervoor zijn ook lampen geschikt die bestemd zijn voor bureau’s, want deze steken ook vaak uit. Als je vooral veel licht wilt voor het lezen kan je een kleiner bureaulamp op een tafeltje zetten. Als je daarentegen zowel wat omgevingslicht wilt als een goed leeslicht kan je kijken naar een lamp met een leesarm. Deze leesarm is een kleiner licht met een buigbare verbinding die je dan precies op je pagina kan richten. Bij deze lampen is de hoofdlamp naar boven gericht zodat het hoofdlicht meer verspreid is. Deze lampen zijn ook vaak dimbaar, zodat je de intensiteit goed kan afstemmen op het tijdstip en de sfeer.

Ambiance

Als je de hele kamer meer wilt verlichten kan je het beste gaan voor wandlampen met indirect licht. Dan hoef je niet felle spots te hebben die je kunnen verblinden en kunnen je lampen gewoon op of om ooghoogte zitten. Het indirecte licht is bijzonder sfeervol en geeft een moderne look aan je huiskamer. Je herkent dit type lamp omdat ze zowel boven zich als onder zich licht op de muur werpen. Het zijn vaak strakke en moderne designs, dus je moet wel kijken of het aansluit bij je interieur.

Directe belichting

Als je iets direct wilt belichten is de nu populaire filmspot ideaal. Deze geeft bijzonder veel licht en kan je direct ergens op richten. Let wel dat direct tegen licht inkijken onprettig is, dus richt hem niet op de bank. Ook is met de filmpspot, net als met de driepoot staande lamp, het zaak om te kijken waar je er ruimte voor hebt.

Geef een reactie