Dingen die je nog niet wist over wijn

Nieuws

Wijn drinken en wijn bezorgen is iets wat mensen graag doen in gelegenheden. Niet alleen speciale gelegenheden, want soms denken mensen dat op woensdag het weekend er alweer aankomt. In mijn blog deel ik je vandaag de tips die ik heb op het gebied van wijn. Soms is je kennis gewoon beperkt, terwijl je iets al heel lang drinkt. Mijn tips helpen je misschien verder, of doen je helemaal niets. In elk geval, veel lees plezier!

Fabel 1: Wijn is altijd lekkerder als je deze lang laat liggen

Dit is niet altijd waar, want het is afhankelijk van de wijn die je koopt. Witte en rosé wijnen smaken meestal het beste als je ze binnen een half jaar tot en jaar opdrinkt. Rode wijnen daarentegen zijn soms lekkerder als je ze lang, droog en koel bewaard. Lang bewaren van wijn geldt dus niet altijd.

Feit 1: Wijn moet je snel opdrinken na openen

Iets wat we niet kunnen voorkomen is het vergeten op te drinken van een fles wijn. Zuurstof is een belangrijke factor in de ontwikkeling van wijn. Eenmaal een fles geopend is het verstandig om de fles binnen 2 dagen te nuttigen. Als de wijn ouder is, dan gaat de smaak snel verloren. Een oudere wijn is vaak nog maar een dag houdbaar na openen. 

Fabel 2: De wijn smaakt beter als ik de fles een uur eerder open maak

Het vroegtijdig openen van de fles wijn, om deze even te laten luchten, is iets wat alleen maar negatief effect heeft. Zuurstof bij de wijn doen via de flessenhals heeft namelijk bijna geen invloed op de smaak of geur. Je kunt een fles wijn het beste ‘tonen’ door deze te decanteren. Dit is het in een karaf schenken van een fles wijn, zodat de geuren en smaken vrij komen.

Feit 2: Wijnglazen moet je niet in de vaatwasser doen

Als je wijnglazen in de vaatwasser doet, dan kan er kalkaanslag ontstaan op het glas. Was je wijnglazen daarom altijd met de hand af in lauw water. Met een theedoek kun je de glazen droog en schoon maken. Zet het glas ook nooit op zijn kop in de kast, want dan kan de geur van de kast in je glas trekken. Dat wil je natuurlijk ook altijd voorkomen.

 

Geef een reactie