Dit zijn de eigenschappen van een goede rijinstructeur

Nieuws

Toe aan een carrière switch? Wat dacht je ervan om rijinstructeur te worden? In het leven van een rijinstructeur is geen dag hetzelfde. Het is een sociaal, verantwoordelijk en dankbaar beroep. Hoe weet je zeker dat jij geknipt bent voor de rol als rijinstructeur? In dit artikel nemen we de kwaliteiten van een goede rijinstructeur door. Zo kom je er achter of rijinstructeur worden iets is wat ook echt bij jou past.

Je bent sociaal en kent je leerlingen

Als rijinstructeur ben je een sociaal persoon. Je zit tenslotte het grootste gedeelte van de dag met je leerlingen in de auto. Het is belangrijk dat je niet alleen weet hoe je de kunst van het autorijden duidelijk uit kunt leggen, maar ook dat je je leerlingen op hun gemak stelt. Zeker als het de eerste rijles is van een leerling. Die zal het ongetwijfeld allemaal ontzettend spannend vinden. Jij kunt ervoor zorgen dat je leerling zich bij zijn/haar gemak voelt bij jou in de auto, zodat ze zich beter kunnen concentreren op het autorijden. Een goede rijinstructeur kent al zijn/haar leerlingen en weet wat er zo ongeveer speelt in hun dagelijks leven dankzij de gesprekken die jullie voeren tijdens de lessen. Creëer een veilige en prettige omgeving voor je leerlingen, en ze zullen elke dag uitkijken naar hun uurtje lessen bij jou in de auto!

Je bent alert en herkent gevaar vanaf kilometers afstand

Je bent naast sociaal uiteraard ook alert en ziet eventuele gevaarlijke situaties op de weg ruim van tevoren aan komen. Je moet dus goed kunnen opletten terwijl je gezellig met je leerlingen aan het kletsen bent. Jij bent tenslotte verantwoordelijk voor je leerlingen en hoe zij rijden, ongeacht wie er achter het stuur zit. Maak het dus vooral niet te gezellig in de auto dat je dingen wellicht niet aan kunt zien komen. Veiligheid staat ten alle tijden voorop.

Je weet waar je leerlingen aan toe zijn

Je bent goed in het inschatten van het niveau van je leerlingen. Het is niet vanzelfsprekend dat elke leerling hetzelfde aantal lessen nodig heeft voordat ze examen kunnen doen. De ene leerling heeft misschien maar een aantal lessen nodig voordat hij/zij klaar is om praktijkexamen te doen, de ander kan pas na een half jaar lessen beginnen aan zijn/haar theorie examen. Als rijinstructeur weet je precies waar je leerlingen aan toe zijn en hoe je ze het beste kunt begeleiden.

Doe een rijinstructeur opleiding

Denk jij na het lezen van dit artikel dat je het in je hebt om een goede rijinstructeur te worden? Dan kun je overwegen om een rijinstructeur opleiding te volgen, zodat je snel aan de slag kunt. Rijinstructeur zijn is een dankbaar beroep. Je speelt een belangrijke rol in het volwassen leven van je leerlingen. Zij zullen hun rijinstructeur nooit vergeten en wat ze van jou geleerd hebben, nemen ze voor de rest van hun leven mee de weg op!

Geef een reactie