Hoe het is om als doctor te werken

Nieuws

Het is nog altijd een van de moeilijkste studies om voor te worden ingeloot op de Universiteit, Geneeskunde. En dat is natuurlijk ook logisch want de verantwoordelijkheid die dokters dragen voor de gezondheid van anderen is natuurlijk ontzettend groot. Maar hoe ziet het leven en het werk van een dokter er nou precies uit? Het is een interessante vraag die we in dit artikel zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Dokter worden

Om dokter te worden zul je eerst een lange opleiding moeten voltooien. Na de normale studietijd van de universiteit zul je namelijk ook nog coschappen lopen en een specialisatie kiezen. Ga er daarom maar vanuit dat je zeven jaar aan het studeren bent voordat je een volledig volleerde dokter bent. Maar gelukkig kun je tijdens het laatste deel van de opleiding ook al werken en wat geld verdienen.

Geen vrije tijd

Er zijn misschien carrières waar je weinig vrije tijd overhoudt maar wanneer het gaat om dokter worden zul je helemaal geen vrije tijd overhouden. Zeker aan het begin van je carrière zul je bijna altijd werken ook in de avond en in de weekenden. Je zult weinig controle hebben over wanneer je moet werken en hoelang. Dit maakt het plannen van sociale activiteiten een stuk moeilijker.

Wees een perfectionist

De meeste dokters zijn perfectionisten die elk klein detail belangrijk vinden. En dit is ook ontzettend belangrijk aangezien wanneer het om patiënten gaat een kleine fout catastrofaal kan zijn. Wanneer je als dokter werkt zul je dus over het algemeen niet alleen heel erg veel om je patiënten moeten geven en bezig zijn met mensen genezen maar ook veel tijd besteden aan administratie en papierwerk. Je ziet niet voor niets dokters altijd rondlopen met klemborden.

Specialiteit voor het leven

Dokter zijn is natuurlijk in principe een relatief breed begrip. Er zijn vele verschillende soorten dokters, chirurgen, dermatologen, otologen etc. Wanneer je als beginnende dokter een specialiteit kiest zul je je moeten realiseren dat dit een specialiteit voor het leven is. Je zult waarschijnlijk de rest van je leven verder specialiseren. Dit zal ook inhouden wat voor dokter je bent en waar je werkt. De intensive-careafdeling in het ziekenhuis is een hele andere plek om te werken dan als huisarts in een eigen praktijk.

Nooit stoppen met leren

Wanneer je klaar afgestudeerd bent en officieel dokter bent betekent dat niet dat je niet meer hoeft te leren. Er is constante nieuwe informatie over het menselijk lichaam en hoe dit lichaam te genezen. Niemand wil een dokter die met ouderwetse informatie werkt. Je zult als dokter dus een leven lang leren.

Geef een reactie