Speelgoed-tips!

Nieuws

Vorige week was het weer zo ver: de zoveelste verjaardag van een zoontje van een van mijn vriendinnen. Natuurlijk wil je langskomen, en natuurlijk wil je iets leuks meenemen voor de jarige job. Maar… wat?! Na zo veel verjaardagen is het soms lastig origineel te zijn. Wat vinden kinderen tegenwoordig leuk? Wat is suf en afgezaagd, en waar maak je de kids nou echt blij mee? 

Wat je precies koopt, doet er vaak niet toe. En zeker de prijs hoeft niet van belang te zijn. In deze blog, een strategie hoe je een treffend cadeau koopt.

1. Duur is niet beter

Kinderen snappen vaak de waarde van geld niet. Ze zullen snel, zonder het te begrijpen, ieder jaar naar grotere, duurdere en betere spullen vragen. Maar dit is geen gezond gedrag. Eeuwig zonde wanneer een kind zijn dure speeltje na vijf minuten al aan de kant gooit. Het is aan de ouders om kinderen ook het kleine te waarderen. Maar ook als cadeau-gever kan je daar aan bijdragen. Koop daarom eens een mooi paar handschoenen in een mooie verpakking. Misschien niet wat het kind als cadeau verwacht (het is immers geen speelgoed), maar wel iets waar ze waarde aan zullen hechten!

2. Koop iets wat past bij de leeftijd

Speelgoed heeft vaak een specifieke leeftijdsdoelgroep, omdat het past bij de geestelijke ontwikkeling van het kind. Een spel moet niet te uitdagend zijn, maar ook niet te makkelijk. Voor bij erg jonge kinderen is dit soms lastig. Bij de volgende leeftijden past het volgende type speelgoed:

0-6 maanden: ratels, felle kleuren speelgoed, draaiende elementjes, liedjes, kleedjes

6-12 maanden: mobiel, fel gekleurde prentenboeken (eventueel stoffen), drijvende speeltjes voor in bad, kleine autootjes, knuffels

1-2 jaar: knuffels, trek-duw speelgoed, blokken, bal, zandbak speelgoed, puzzels, speelgoedinstrumenten, kookset

2-3 jaar: kalk, ballen, grote lego, houten blokjes, puzzels, driewieler, boeken

3-5 jaar: boeken, kleurtjes, kleurboeken, play dough, een fiets, knutselspulletjes, bordspellen

Oudere kinderen zijn vaak al wat stelliger in wat ze willen. Durf er gerust eens naar te vragen!

3. Kies een interesse

Sommige kinderen hebben een uitgesproken hobby of interesse. Treinen, dieren, molens, noem het maar op. In het geval van mijn nichtje wist ik van haar interesse in dieren, en specifiek dieren op de boerderij. De schleich boerderij set was een voltreffer! Dagenlang verzint ze verhalen, bouwt ze nieuwe boerderijen en  tekent ze de diertjes na. Het leukste vindt ze uiteraard de schleich paarden.

4. Veiligheid

Last but not least: zorg er altijd voor dat het cadeau verantwoord is. Te kleine onderdelen voor te jonge kinderen is een slecht idee. In het geval van jonge kinderen staat dit vaak op de verpakking vermeld. Maar ook oudere kinderen zullen in een gekke bui nog wel eens de neiging krijgen het een en ander in hun mond te stoppen. Vermijd daarom altijd scherpe randjes, toxic materialen en touwtjes. Het veiligste speelgoed is vaak gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout.

Geef een reactie