Een tedlar bag is een handig hulpmiddel

Nieuws

Krijgt je bedrijf klachten over stankoverlast uit de omgeving? Dan zul je deze stank moeten analyseren. Maar hoe vang je lucht en dan ook nog zo dat deze bruikbaar is? Door gebruik te maken van een tedlar bag. Een tedlar bag is een tas gemaakt van speciaal kunststof dat niet beschadigd raakt door chemische stoffen. Je kunt een tedlar bag dus heel goed gebruiken om monsters te nemen van de lucht. Door het handige ventiel op de tedlar bag kun je de lucht in de tas (laten) analyseren en daaruit je conclusies trekken.

Onderzoek stankoverlast met een tedlar bag

Het komt soms wel eens voor dat het écht stinkt buiten. Meestal is dit van korte duur. Bijvoorbeeld omdat de akkers in de omgeving worden bemest met kippenmest of omdat de uitlaatgassen door de warmte in de straten van de stad blijven hangen. Maar wat nu als het blijft stinken? Dan moet je echt actie ondernemen. Je wilt dan niet alleen weten waar die stank vandaan komt, maar ook of de lucht een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Door een tedlar bag te gebruiken kun je een luchtmonster nemen en dit monster (laten) analyseren. Je weet dan al snel of er actie ondernomen moet worden.

Bepaal de bron van de stank

Stankoverlast is een naar iets. De vieze lucht blijft in je neus en je keelholte hangen en op een gegeven moment ruik en proef je niets anders meer dan alleen die stank. Het is dan van belang om te achterhalen waar deze stank vandaan komt. Is er een fout in het productieproces bij een fabriek in de buurt? Is er een gaslek? Is er een brand in de buurt? Bij de juiste wind kan de stank een heel eind worden meegevoerd. Het is soms dus niet gemakkelijk om de oorzaak van de stank te achterhalen.

Wat kun je zelf doen tegen stank?

Heb je last van een nare geur in en om je huis? Dan is het verstandig om je deuren en ramen gesloten te houden en je ventilatiesysteem uit te schakelen. Je merkt dan al snel of de stank alleen buiten is, of ook binnen. Maak je je zorgen over de stank of krijg je klachten als brandende ogen, ademhalingsproblemen of jeuk? Bel dan het nummer van de hulpdiensten. Het is ook altijd slim om bij je buren te informeren of zij dezelfde klachten ervaren. De gemeente zal actie moeten ondernemen om de oorzaak van de stank te achterhalen.

Geef een reactie