Waarom recycle je glas?

Nieuws

Iets wat (hopelijk) veel mensen over de wereld doen, is recyclen. Papier, glas en plastic kan allemaal hergebruikt worden of weggedaan worden op een milieuvriendelijke manier. Al jaren horen we dat we moeten recyclen. Papier en plastic kunnen vrijwel gelijk voor andere doeleinden gebruikt worden, maar hoe zit dat met glas?

Glas

Glazen verpakkingen bestaan voor 50% tot 80% uit hergebruikte scherven. Daarmee wordt nieuw verpakkingsmateriaal gecreëerd, wat het erg duurzaam maakt. Glas heeft het voordeel zijn kwaliteit niet te verliezen, hoe vaak het ook gebruikt wordt. Plastic kan daarentegen paar enkele keren gerecycled worden voordat het te slap wordt op hergebruikt te worden. In dit opzichte is glas dus al beter dan plastic. Het wordt daarnaast ook duurzamer naarmate het meer gerecycled wordt. Glas kan tot wel acht jaar meegaan.

Glas wordt gemaakt door een mix van verschillende grondstoffen, zoals zand, soda en kalk. Om deze grondstoffen om te smelten in glas, is er energie nodig. Er is gemiddeld 25% meer energie nodig om nieuw glas te maken dan om oud glas om te smelten en opnieuw te gebruiken. Om deze reden is het dus belangrijk dat al het glas gerecycled wordt.

Recyclen

Met deze voordelen en redenen wordt nog steeds niet al het glas gerecycled. Ongeveer 85% van het glas wordt maar hergebruikt. Waarom is dit? Glas dat in de prullenbak gegooid, kan niet gerecycled worden. Waarom mensen glas in de prullenbak gooien, kan komen door verschillende manieren. Misschien willen zij sneller van het glas af of denken zij dat glas niet in de glascontainer mag als hier nog etensresten in zitten. Dit is echter niet waar! Glas met etensresten kunnen gewoon in een glasbak gegooid worden. Het kan ook komen omdat er simpelweg geen glasbak dichtbij het huis zit. Hoe meer glascontainers er zijn, hoe sneller mensen hun glas zullen recyclen. Hier zit wel het nadeel van geluidsoverlast aan vast. Brekend glas kan vrij galmend zijn, waar niet iedereen evenveel zin in heeft.

Waarom recyclen?

Nu het duidelijk is waarom glas wel of niet gerecycled wordt, nog een stukje over recyclen zelf. Recyclen is belangrijk, omdat de grondstoffen die gebruikt worden om het product te maken, op raken. Grondstoffen zijn er niet voor eeuwig en kunnen uitgeput worden. Hier gaat het om producten die schaars zijn over de hele wereld heen, of producten waar Europa er niet heel veel van heeft. Een voorbeeld hiervan is minerale aggregaten, wat massaal gebruikt wordt om asfalt te produceren. Het is dan ook belangrijk dat alles wat ingezameld kan worden, ook echt in de recycle bak wordt gegooid! Het glas gaat dus in de glas container, zodat het een nieuw leven kan leiden.

Geef een reactie